Česká klasika v moderním podání

V pátek 26. dubna 2019 se uskutečnil ve Školní jídelně Brno seminář na téma Česká klasika v moderním podání. Účelem tohoto setkání bylo hlavně předání informací a společná spolupráce na přetvoření klasických českých receptur v novější modernější verzi. Děti milují rajskou a svíčkovou omáčku, kterou jsme společně poupravili a obohatili. Dalším receptem bylo kuře na zelí, kde jsme zkoušeli původně klasické vepřo-knedlo-zelo. Přidáním bulguru do bramborového knedlíku jsme tento recept ještě odlehčili. Vzhledem k tomu, že seminář podpořila i Markétka Hrubešová, byl zařazen recept z její kuchařky. Markéta Hrubešová čerpala inspiraci od M.D. Rettigové. Výchozím receptem bylo obyčejné hovězí na kapustě s kořenovou zeleninou a zemčaty (brambory).
 
Seminář byl obohacen přednáškami od zkušených lektorů. Mgr. Košťálová ze SZÚ Praha, MVDr. Hadámková spolu s Ing. Blahovou z KHS Jihomoravského kraje a Mgr. Krobot z lékařské fakulty MU. Návštěvou nás poctila i paní poslankyně Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D., která naslouchala našim připomínkám a pokud to bude jenom trochu možné, zapracuje je do dalších plánů v oblasti legislativy školního stravování. Nakonec jsme všichni společně ochutnali připravené pokrmy, které všem moc chutnali. Děkujeme všem za účast a určitě v tom budeme pokračovat i do budoucna.

Marta Mandincová, ředitelka ŠJ Svornost.

Níže naleznete odkaz na příspěvek na stránkách Asociace školních jídelen, kde naleznete i fotogalerii ze semináře:
https://asjcr.cz/ohlednuti-za-dubnovym-seminarem-ceska-klasika-v-modernim-podani-v-brne/
 
Pro ty z Vás, kteří by si chtěli fotografie v plném rozlišení stáhnout přímo, odkaz na balík ke stažení zde:
https://asjcr.cz/stahovani/fotky-seminar-ceska-klasika-Brno-26042019-full-size-jpg.zip