Personál školní jídelny má dobré znalosti o správné výživě člověka, zejména dětí, umí plánovat pestrý jídelní lístek, umí vařit chutné pokrmy z čerstvých surovin, jídla dochucuje s ohledem na dětského strávníka, zná a plní platnou legislativu
Strávník se o správné výživě dozvídá vhodným způsobem v rámci výuky, výzdoby jídelny a školy a v rámci praktických činností či mimoškolních aktivit. Strávník je tak veden ke správné volbě a skladbě potravin a pokrmů
Pedagog podporuje správné stravovací návyky, jde příkladem. Vedení školy podporuje snahy školní jídelny a zároveň propojuje spolupráci školní jídelny a pedagog
Kritérium 1. Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi |
|
Kritérium 2. Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši) |
|
Kritérium 3. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše |
|
Kritérium 4. Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů |
|
Kritérium 5. Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka |
|
Kritérium 6. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí |
|
Kritérium 7. Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní |
|
Kritérium 8. Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny |
|
Kritérium 9. Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí |
|
Kritérium 10. Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči |